Bielkovina – stavebná jednotka organizmu

25. novembra 2019
bielkoviny.jpg

Bielkovina bola, je a vždy bude základnou stavebnou jednotkou nášho organizmu. Je základným esenciálnym prvkom pre rast, obnovu a fungovanie všetkých našich buniek. Je teda potrebná pre tie najdôležitejšie procesy v tele.

Takže ak si myslíš, že ak necvičíš, tak nie sú pre Teba dôležité, tak sa veľmi mýliš.

Chceš mať dobrú imunitu? Potrebuješ bielkoviny. Chceš byť plodná/ý? Potrebuješ bielkoviny. Chceš aby ti poriadne trávilo? Potrebuješ bielkoviny. Chceš aby bol tvoj cukor v krvi pod kontrolou? Tak tiež potrebuješ bielkoviny.

Takže už sme sa dohodli  :). Bielkoviny potrebuješ. Ale koľko?

Minimálne 1-1,2 g na kg telesnej hmotnosti. Ak cvičíš a Tvojim cieľom je budovanie svalovej hmoty, príjem by si mal/a zvýšiť na max 2 g na 1 kg hmotnosti. Všetkého veľa škodí a tak aj dlhodobý príjem bielkovín nad túto hodnotu môže mať neblahé účinky na naše ľadviny, keďže telo si bielkoviny nedokáže uložiť a tak ich vylučuje.

Bielkovina sa skladá z aminokyselín. Aminokyseliny sú esenciálne (telo si ich nedokáže vytvoriť) a neesenciálne (telo si ich dokáže vytvoriť). Z hľadiska príjmu existujú živočíšne bielkoviny (obsahujú všetky esenciálne kyseliny, no obsahujú aj nasýtené mastné kyseliny) a rastlinné bielkoviny (neobsahujú všetky esenciálne kyseliny). Z toho vyplýva, že vegetariáni a vegáni majú tú nevýhodu, že ich nedokážu vykryť jedným druhom potraviny. Musia sa zamerať na vhodnú kombináciu potravín, aby získali všetky. Rastlinné zdroje bielkovín ale neobsahujú nasýtené mastné kyseliny a tak sú z hľadiska tukov pre človeka trošku vhodnejšie. Organizmus teda potrebuje aj rastlinné aj živočíšne zdroje bielkovín, je preto vhodné ich striedať.

Bielkoviny majú navyše veľmi vysokú sýtivosť, takže ak budú tvoriť základ každého tvojho jedla, nebudeš po dlhšiu dobu pociťovať hlad ? A to je super, či?




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava