Sú všetky tuky naozaj nezdravé?

25. novembra 2019
tuky_2-1-1280x861.jpg

Asi ste si všimli, že články, ktoré pre vás píšem nie sú nejako zvlášť odborne napísané. A to je ich zámerom. Keď som školila v nemenovanej bankovej inštitúcii novo nastupujúcich zamestnancov, naučila som sa, že je lepšie vysvetľovať – ja som tomu vravela „rečou ľudu“ – bez urážky prosím, ale lepšie sa nám učilo, keď som zložité bankové procesy „preložila“ do reči hry a jednoduchých metafor, aby boli ľahko zapamätateľné. Keď som ja v minulosti – 15-20 rokov dozadu počúvala o bielkovinách, tukoch a cukroch, znelo mi to ako bzučanie múch. Teoreticky som to ovládala všetko, veď som z toho maturovala – ale preložiť to do takej tej svojej reči, aby mi to z praktického hľadiska bolo užitočné mi veru nešlo. Preto sa snažím a budem sa snažiť vám tieto dôležité informácie zdieľať vždy tak, aby boli vysoko zrozumiteľné. Kedykoľvek by ste potrebovali, dopíšte otázku do komentára či správy.

 

Takže TUKY:

Toľko už toho o tomto diablovi bolo popísaného, toľko energie tento svet vyvinul na to, aby tuk dostal z prirodzene tučných výrobkov, toľko nízkotučných diét už ľudia vymysleli, toľko fitnessiek si vďaka ich extrémne nízkemu príjmu „pokazilo“ metabolizmus….

A pritom, pozrime sa Diablovi číslo 1 na zúbok.

  • Bez neho nám nefunguje hormonálna rovnováha.
  • Bez neho sa nevstrebú vitamíny rozpustné v tuku (A, D, E, K).
  • Bez neho by nám bola zima/teplo (Máte zateplený dom či bytový dom? Prečo? Aby vám v lete nebolo teplo a v zime zime? Ahááááá).
  • Bez neho by neboli chránené naše tkanivá a orgány.
  • Bez neho by sa nám lámali vlasy, šúpala by sa nám pokožka, nemali by sme zdravé nechty.
  • Každá jedna bunka v našom tele (nielen tá tuková) obsahuje tuk, ktorý ju chráni, vďaka tuku nám môžu rásť nové, zdravé bunky.

Tak čo myslíte? Je rozumné vo svojom živote vzdávať sa tuku? Myslím, že odpoveď je vám viac než jasná.

 

Aké tuky teda poznáme?

Z pohľadu pôvodu rastlinné a živočíšne. Z pohľadu chémie ich delíme zjednodušene na nasýtené, nenasýtené a transmastné tuky.

Začnime tými najhoršími, ktorým by sme sa ľudstvo mali vyhnúť tým najväčším oblúkom. No žiaľ, nerobíme to, čo je najhoršie, ak čítate etikety, zväčša na nich obsah transmastných tukov uvedený ani nie je. Prečo? No lebo to zákon povoľuje. My, ale ak tieto informácie máme, vieme sa im vyhnúť zámerne. Transmastné tuky sú vlastne nenasýtené tuky (prevažne rastlinné, čiže tie „lepšie“), ktoré spracovaním zmenili svoju chemickú štruktúru tak, že ich telo nevie využiť ako iné tuky – proste spomeňte si na rozprávku „Bol raz jeden život“ – môžu panáčikovia roznášať transtuky po tele koľko chcú, nevedia ich vopchať do buniek kam by chceli a tak tieto putujú našim telom bez spracovania, uvoľňujú voľné radikály, ktoré ako vieme spôsobujú poškodzovanie buniek, podporujú zápalové procesy, spôsobujú rakovinu hrubého čreva, prispievajú k obezite a v neposlednom rade prispievajú k cukrovke typu 2.

Transmastné tuky vznikajú chemickým spracovaním väčšinou lacného tekutého tuku (palmový, slnečnicový, repkový….) na tuk stužený (hydrogenácia). Ďalej vznikajú pri zohrievaní olejov na vysokú teplotu (vysmážanie a fritovanie – takže ak sa zástanca LC bude tváriť že smaženie rezňa v psyliu je ok, tak teraz možno chápete prečo to možno až také skvelé nie je – a to už nebudeme zachádzať do úplných podrobností, ako sú napríklad tvorba akrylamidov a iných nebezpečných chemických látok, ktoré vznikajú pri zohrievaní škrobov na vysokú teplotu v olejoch, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva).

Nenasýtené tuky – sú to vlastne rastlinné tuky (oriešky, semiačka, avokádo, olivy, čiastočne vajce a ryby…). Z pohľadu vhodnosti sú pre naše telo najdôležitejšie. Vďaka krátkemu a strednému chemickému reťazcu majú tekutú formu (oleje) a telo ich vie najefektívnejšie spracovať. Mali by mať v našej strave prevažné zastúpenie a sú pre naše zdravie absolútne nevyhnutné. Z pohľadu chudnutia sú najprospešnejšie.

Nasýtené tuky – sú to prevažne živočíšne tuky s výnimkou kokosového tuku, ktorý tiež radíme medzi nasýtené tuky, pri izbovej teplote je tuhý. Takže už som týmto naznačila že sú to tuhé tuky, z pohľadu chémie s dlhým reťazcom. V našej strave by mali tvoriť menšinu (prinajhoršom polovicu) a ich dostatočné množstvo do tela dostaneme už len konzumáciou mäsa, nie je nutné ich dopĺňať napríklad slaninou, oškvarkami, maslom….atď. , aj keď ani tieto nás v MALOM množstve nezabijú, no vo veľkom množstve podporujú tvorbu inzulínovej rezistencie, zdvíhanie hladiny cholesterolu a chudnutiu tiež príliš nepomôžu. Povedali sme si v minulom príspevku, že mäso obsahuje okrem tukov aj všetky esenciálne (telo si ich nedokáže vytvoriť) aminokyseliny (bielkoviny), takže majú určite dôležité miesto na našom tanieri.

Vďaka týmto informáciám určite budeš vedieť, čo si z pohľadu tukov do jedálnička zaradiť. A koľko? Je to rôzne podľa toho, koľko sacharidov v lístku zvolíme. S príjmom tukov sa môžeme pohybovať od 0,3 g až do 2 g na 1 kg hmotnosti. Nastavenie stravy s vysokým obsahom tuku jednoznačne patrí do rúk odborníkovi, aby ste si neublížili viac ako si poškodili. Sama osobne som bola niekoľko krát svedkom následkov samovoľne a neodborne nastavenej vysoko tukovej stravy, ktorá spôsobila vážne zdravotné problémy a to je to posledné, čo v živote potrebujete (zvýšená glykémia aj pri nepožívaní sacharidov, problémy s obličkami, zažívacie problémy, ochorenie žlčníka, hormonálna nerovnováha….atď. ).

Chudnúci človek by sa mal teda sústrediť na príjem nenasýtených tukov. Nedostatok zdravých tukov vám komplikuje a spomaľuje chudnutie.

Ozaj a k tým nízkotučným potravinám – vedeli ste, že obsahujú niekoľkonásobne viac škrobov, toxických látok, umelých dochucovadiel a farbív ako ich pôvodcovia?




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava