Úskalia rýchleho chudnutia a ako chudnúť správne

21. apríla 2020
chudnutie.jpg

Ako schudnúť niekoľko desiatok kíl v čo najkratšom možnom čase? Toto je jedna z najčastejších otázok našich klientov. Práve s touto otázkou sa stretávame prakticky na dennej báze. Klientom sa úbytok ich váhy zdá vždy primalý. Avšak, aká je teda optimálna váha, ktorú by ste týždenne mali schudnúť tak, aby ste chudli zdravobez neželaného jojo efektu? Aké sú úskalia rýchleho chudnutia?

Jojo efekt

V prvom rade je to už spomínaný jojo efekt. Ak chcete chudnúť naozaj zdravo a zbaviť sa prebytočných kíl navždy, chudnite pomaly. Ruku na srdce! Koľkokrát ste už skúšali schudnúť neprimerane rýchlo? Koľkokrát dookola ste riešili problém s neželaným jojo efektom?

Oslabená imunita

Ďalším vedľajším efektom príliš rýchleho chudnutia je oslabená imunita. Prečo? Dávate telu menej živín ako mu prináleží. Navyše, tukové tkanivo je úložiskom toxínov a jeho prirýchlym spaľovaním sa do tela dostávajú toxíny. Napriek tomu, že má naše telo samodetoxikačné schopnosti s návalom týchto látok si nemusí vedieť poradiť. Následkom je pokles imunity, vznik ekzémov, herpesov, akné, či vypadávanie vlasov. V neskoršom veku je to zase demineralizácia organizmu, následkom čoho vzniká osteoporóza.

Hormonálna disharmónia

Tukové tkanivo je aj hormonálne aktívne tkanivo. V dôsledku jeho náhleho úbytku tak môže dôjsť aj k hormonálnej nerovnováhe. No a takáto nerovnováha už môže byť skutočne deštrukčná, pretože v procese chudnutia sú hormóny dôležité. Nič príjemné nie je ani rozhádzaný menštruačný cyklus, prípadne jeho úplná absencia.

Metabolické zmeny

Rýchlym chudnutím, hlavne s použitím „zázrakov na chudnutie“ a „zaručených rýchlych diét“ si môžete spôsobiť trvalé negatívne zmeny v metabolizme. Tie môžu zabrániť následnému chudnutiu a spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Napríklad také strácanie svalov, ktoré hrá v procese chudnutia proti vám. Vieme, že svaly dvíhajú bazálny metabolizmus. Čím viac ich máme, tým lepšie sa nám spaľuje a chudne.

mlada zena cvici a beha

Naštrbená psychika

Rýchle chudnutie následkom diét spôsobuje alebo prehlbuje psychické problémy. Rýchle chudnutie zaručuje, že ručička na váhe sa hýbe rýchlo nadol. No za akú cenu? Pri rýchlom chudnutí, teda rýchlom rozpade tukového tkaniva, vzniká v tele acetón, ktorý ničí naše nervy a obličky.

Kožné problémy

Ďalším, už v podstate estetickým dôvodom, prečo by sme nemali chcieť rýchlo chudnúť je pokožka. Tá sa sťahuje omnoho pomalšie, ako ubúdanie tukovej vrstvy. A to aj v prípade, že chudnete primerane rýchlo. Na stiahnutie potrebuje dostatočný čas a starostlivosť.

Nadváha a obezita

Obezita je choroba, ktorá so sebou prináša ďalšie zdravotné problémy. Cukrovku, či iné metabolické choroby, vysoký krvný tlak, vysoká hladina tukov v krvi, kyseliny močovej, môžu nás postihnúť cievne ochorenia, či dokonca rakovina.

Ďalšie problémy

Dlho na seba nenechá čakať ani ochorenie pohybového ústrojenstva, poškodenia kĺbov, či infekčné choroby. Zmenou stravovania si teda prilepšíte nielen na váhe, ale aj na vyliečení týchto neduhov. Pri mnohých klientoch sa mi podaril úspech pri liečení neplodnosti, krvného tlaku, srdcových problémov, cukrovky a pod. A to všetko len jednoduchou zmenou stravovania a schudnutím.

Kontroverzné názory

Názor na rýchlosť chudnutia sa pri odborníkoch rozlišuje. Niektorí odborníci hovoria, že chudnúť by ste mali tak rýchlo, ako ste priberali. Stretla som sa aj s lekárom, ktorý mi tvrdil, že na pôvodnú váhu sa viem dostať aj za polovičný čas. Čo to ale znamená v praxi? Ak ste desať rokov priberali, mali by ste chudnúť 5 rokov, aby ste sa bezpečne dostali na svoju pôvodnú hmotnosť.

kokosovy orech s chia a jahodami zdrava strava

Metóda Body Clinic

Pomaly ďalej zájdeš. V prípade chudnutia je staré slovenské príslovie do bodky pravdivé! Správna a zdravá rýchlosť chudnutia je 0,5 – 1 kg hmotnosti týždenne. Ak je to priemerne takto, tak je to v poriadku. Očakávania chudnúcich sú však úplne inde. Keď sa klientov spýtam, kedy mali naposledy hmotnosť, s ktorou boli spokojní, uvádzajú roky až desaťročia.

No ak po týždni zmeny ich stravovania schudnú 3 kg (áno, väčšina je voda), druhý týždeň 1,5 kg hmotnosti a tretí týždeň už len 1 kg, pýtajú sa, kde robíme chybu a prečo to ide tak pomaly. Avšak, nevedia, ako sa mýlia! Vzhľadom na to, ako dlho priberali, ich hmotnosť ubúda priam prirýchlo. V prípade, že chudnete cielene a efektívne, je to vždy rýchlejšie ako to priberanie. Nesmiete mať však neprimerané očakávania, pretože tie sú najväčšou demotiváciou na ceste k dokonalej váhe.

Naše programy preto nie sú o diéte, o hladovaní alebo o rýchlom chudnutí. Je to trvalá zmena spôsobu stravovania, nový životný štýl, ktorý vám okrem overeného spôsobu chudnutia prinesie mnohé zdravotné benefity. V Body Clinic sme preto presvedčení, že je lepšie schudnúť natrvalo 20 kg za 5-6 mesiacov, ako schudnúť 10 kg za mesiac a do troch mesiacov mať naspäť 15 kg, ktorých sa už nebudete vedieť možno nikdy zbaviť. Preto vás vyzývame k tomu, aby ste to konečne spravili správne. Teda pomaly.




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava