Prečo začať športovať?

5. mája 2020
sport_clanok_obr.jpg

Motívy, prečo začať športovať, sú rôzne. Väčšina ľudí zaraďuje šport kvôli tomu, že chcú schudnúť a lepšie vyzerať. Už menej ľudí zaraďuje do svojho života šport preto, že chcú mať dobrú kondíciu a lepšie sa cítiť, byť zdravý.

Toto sú však dva najčastejšie dôvody, pre ktoré človek v dospelom veku začína športovať. O dospelých  hovorím zámerne, deti zväčša športujú aj preto, že ich to baví. Chodia na športové krúžky, prirodzene sa vyvíjajú v športových kolektívoch.

Športovať sa však oplatí pre omnoho viac benefitov.  Ktoré to sú?

Silnejšie srdce – kardio – srdce, srdcový – to je zrejme každému jasné. Pri športovej aktivite trénujete nielen svaly, ale aj srdce, ktoré musí pumpovať viac krvi ako v pokoji.

Zlepšenie imunity – Je pravda, že na úplne prvom mieste je strava, ale pohyb nenecháva na seba v zozname fanúšikov  imunity na seba dlho čakať.  Šport je teda perfektný spôsob, ako posilniť imunitu.

Podporuje mozgovú činnosť – cvičenie podporuje tvorbu nových mozgových buniek, ktoré sú zodpovedné za výkonnosť mozgu. Podporuje však aj tvorbu pamäťových buniek.

Zlepšuje trávenie a metabolické procesy – cvičenie zlepšuje peristaltiku čriev. Nutrienty sú lepšie trávené a telo ich systematickejšie využíva na regeneráciu, či tvorbu svalových vlákien. Celkovo vám lepšie trávi. Ak športujete, zrejme mi dáte za pravdu, že po športe sa proste musíte najesť a doplniť potrebné živiny.

Lepší spánok – športom nielen dopĺňate energiu, ale samozrejme ju v konečnom dôsledku aj spotrebujete. Pár dní oddychu, ak ste zvyknutý často cvičiť a o nespavosť máte postarané – vyskúšala som si to asi týždeň po zatvorení fitiek v covid situácii….po týždni som musela cielene zaradiť iný pohyb, aby som dokázala zaspať.

Vyššie sebavedomie  – nielen tým, že budete lepšie vyzerať ale hlavne tým, že sa budete lepšie cítiť, vám automaticky stúpne sebavedomie. To mnoho ľudí dnešnej doby naozaj postráda.

Menej stresu – akákoľvek fyzická námaha pomáha znižovať stres. Dokázala to už nejedna vedecká štúdia.

Vitamín D – ak športujete vonku, kde už teraz svieti pravidelne slniečko a je v tom správnom uhle nad horizontom, tvoria sa vám nielen svaly, ale aj vitamín D . Tiež veľmi dôležitý pri imunite.

Prináša šťastie a uvoľnenie – endorfíny. Isto ste o nich počuli. Napriek tomu, že nešportujete istotne aj zažili. Hormóny šťastia. Po športe pravidelné J

Čas pre seba – máte pocit že ste v jednom kole? Nič nestíhate, nemáte čas na seba? Tak si ho naplánujte. Kávu s kamarátkou tiež nezrušíte, ak už ju máte v diári. Dajte si do diára aj svoju hodinu športu. Priznám sa, ak mi niekto zavolá a ja práve cvičím, ospravedlním sa s tým, že mám stretnutie a zavolám mu, keď sa mi skončí. Ja neklamem. Len som sama pre seba dôležitá, a mám práve stretnutie. Sama so sebou. Hovorí sa tomu v dnešnej dobe sebaláska.  Máte sa správne radi?

Zlepšenie vzťahov – športujte spolu, športujte bez seba. Ja som začala behávať so svojim 16 ročným synom. Tam ide nahnevaný, naspäť už usmiaty. Súčasne trávime spolu čas. Môže to byť dieťa, môže to byť kamarátka, môže to byť parter. Šport vám môže zachrániť akýkoľvek vzťah. A ak trpíte ponorkou, napríklad v karanténe, tak zas vám hodinka športu môže zachrániť večer. V tomto prípade však športujte oddelene J

Spomaľuje starnutie – udržiavaním svalovej hmoty a kondície spomaľujete svoje starnutie. No kto by nechcel byť „stále mlád.“ J

Predlžuje život – toto s tým úzko súvisí. Čo myslíš, vo forme a kondičke to potiahneš na tomto svete dlhšie, alebo v hrsťou plnou receptov od pána doktora?

A ako začať športovať? Veľmi jednoducho, pokiaľ máš dve nohy J Máme tu situáciu s coronou a ak si už už chcel/a začať chodiť do posilky…ale nemôžeš za to, že ti zasa do toho ako vždy niečo prišlo, začni chodiť. Vonku. Po svojich. Keď už budeš chodiť, začni postupne behať. Ak chceš podporu úplne od začiatku, pridaj sa ku mne do skupiny: https://www.facebook.com/groups/597560847513670. Aj ja začínam. Behať. Pekne od začiatku . Keďže mi zavreli to fitko. Avšak mňa si výhovorky veľmi neužijú a to všetko, čo sme si vyššie popísali si ja veru nenechám ujsť keď to môžem mať v podstate zadarmo.

 




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava