Chcete začať športovať? Jún je ako stvorený!

31. mája 2021
uvodna-foto-1.jpg

Wimbledon, Majstrovstvá Európy vo futbale, finále Stanley Cup a NBA, či najsledovanejšie cyklistické preteky Tour de France – to sú najočakávanejšie športové udalosti tohto roka v júni. Svet ožíva pohybom a naše podvedomie pociťuje chuť zapojiť sa k tomuto kolektívnemu športovému duchu.

Určite nemusíte byť olympijským športovcom na to, aby ste začali športovať a boli v tom dobrí. Vlastné tempo a výber druhu športu je na vás, preto na seba nevyvíjajte prílišný tlak. Pomaly ďalej zájdete. Môžete si vyberať z množstva zábavných športov, od upokojujúcich cez intenzívne, od začiatočníkov až po náročné. Voľnú ruku máte aj v tom, či sa rozhodnete športovať vnútri alebo vonku.

Prinášame vám najobľúbenejšie športové tipy pre leto 2021 a výhody spojené s nimi.

Plávanie

Plávanie je výborný spôsob, ako sa vrátiť k aktívnemu životu alebo s ním začať. Ide o veľmi populárny šport, ktorý je jedným z najodporúčanejších tréningov pre každú vekovú kategóriu. Plávanie je kardiovaskulárne cvičenie, vďaka ktorému si posilňujete srdce, zvyšuje flexibilitu a budovanie svalov. Voda podporuje váhu tela, obmedzuje stres a zároveň poskytuje prirodzený odpor, ktorý buduje a tonizuje svaly. Či už chcete plávať súťažne alebo pre zábavu, začiatok leta je ideálny čas na to, aby ste s ním začali. Navyše, riziko zranenia je pri tomto športe minimálne.

Golf

Golf sa v posledných mesiacoch dostáva do popredia a je čoraz obľúbenejšou aktivitou pre športovcov všetkých vekových skupín. Ponúka efektívny tréning prostredníctvom chôdze. Aj keď ide o miernu formu cvičenia, nepopierateľne ponúka celý rad výhod pre zdravie, a to fyzických aj psychických. Ak chcete stráviť deň príjemnou aktivitou, navyše v krásnom prostredí, golf je určite vynikajúca príležitosť.

Tenis

Tenis je originálny „šport na celý život“ v každom veku. Môžete ho hrať počas akejkoľvek sezóny, ak máte vo svojej blízkosti krytý kurt. Niet však nad pocit hrať ho vonku na čerstvom vzduchu s vašim spoluhráčom. Strávite dokonca aj hodiny na ihrisku a ani si to nevšimnete. Je vynikajúcim riešením pre aeróbne aj anaeróbne cvičenie. Tenisom budujete silu nôh, pohyblivosť, rovnováhu a celkovú koordináciu. Je priaznivým športom pre vaše srdce, ale aj náladu.

Bicyklovanie

Profesionálna cyklistika je ďalší veľmi intenzívny šport. Rovnako ako plávanie, aj jazda na bicykli minimálne zaťažuje organizmus a nepoškodzuje chrupavky ani väzy, čo náročnejšie športy môžu. Cyklistika tiež posilňuje svaly, zlepšuje pružnosť a pohyblivosť a zvyšuje fyzickú kondíciu. Zlepšuje funkcie pľúc, srdca a celkovú cirkuláciu. Vďaka tomuto športu znížite hladinu stresu, úzkosti a depresie. Leto ponúka veľa príležitostí, preto vezmite bicykel a vyrazte do prírody alebo na cesty kam chcete, a zároveň si vychutnajte krásu okolia spojenú s budovaním vlastného zdravia.

Beh

Ak chcete byť len vonku a rozhýbať sa, beh je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako to urobiť. Tento  veľmi obľúbený šport prináša radu výhod pre každého, kto sa preň rozhodne. Beh pomáha udržiavať pevné kosti, pretože ide o záťažové cvičenie. Posilňuje vaše svaly a výrazne zlepšuje kardiovaskulárnu zdatnosť. Efektívnym behom spaľujete, čo má za následok zníženie hmotnosti a pevné telo. Navyše si pri behu „prečisťujete“ hlavu a myšlienky, čo má blahodarné vplyvy na vašu psychickú pohodu a vyrovnanosť.

 

Mnoho ľudí uvažuje, či so športom začať. Naše odporúčanie znie, že pokiaľ vám to zdravie dovoľuje, určite choďte do toho! Šport je veľmi užitočným nástrojom pre psychickú a fyzickú pohodu, ktorý navyše pomáha udržiavať zdravú váhu.

Prečo začať športovať v júni? Pretože nikdy nie je neskoro, ale niekedy už skutočne treba začať. Jún je sprevádzaný množstvom príjemných teplých dní, kedy sa vám bude športovať dobre. Endorfíny a vitamín D vám zlepšia náladu a vy budete zdravšími a spokojnejšími. Šport je ideálnym prostriedkom pre work-life balance, preto ak ste sa počas koronakrízy a home office-ov nasedeli doma až až, využite príležitosť začať športovať. Nový mesiac – nová príležitosť.

 




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava