Koreniny

3. novembra 2021
a.png

Koreniny často využívame v kuchyni, kde slúžia na vylepšenie chuti a vône jedál, ale aj ako prírodné lieky. Najvýznamnejšou oblasťou, z ktorej pochádzajú koreniny je Ázia (čierne korenie, škorica), ale aj oblasť Karibiku a Stredná Amerika (vanilka, červená paprika), Stredozemné more (koriander, fenikel), a tiež chladnejšie oblasti (rasca, borievka). Koreniny nie sú drahým špásom a dnes si ich môže kúpiť naozaj každý, alebo si ich môžete vypestovať aj doma. V čom sú pre nás koreniny prínosné?

Každé korenie má svoju typickú farbu, chuť a zdravotné účinky. Obsahujú minerálne látky, vitamíny, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, éterické oleje, triesloviny, flavonoidy, tuky a kyseliny. Koreniny pomáhajú pri prevencii chorôb, pomáhajú pri liečení chorôb a slúžia aj na detoxikáciu organizmu. Zlepšujú trávenie, zvyšujú imunitu, urýchľujú metabolizmus, pomáhajú odvodňovať, podporujú funkciu pečene, žlčníka, žalúdka, močových ciest a obličiek. Koreniny tiež pomáhajú odstraňovať stres, zlepšujú kvalitu spánku a majú protizápalové účinky. Čítajte ďalej a dozviete sa benefity 4 populárnych korenín.

1. Škorica

Škorica patrí ku koreninám s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami a určite si zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Zo zdravotných benefitov jej konzumácie stojí za spomenutie zvyšovanie citlivosti na inzulín, čo pomáha pri spaľovaní tukov. Škorica má protizápalové účinky, znižuje krvný cukor a hladinu triglyceridov v krvi, znižuje riziko srdcových ochorení, a tiež má priaznivé účinky na neurodegeneratívne ochorenia. Je zdrojom minerálov ako mangán, železo, či vápnik. Vyrába sa vyrába rezaním stoniek škorice, kde sa vnútorná kôra ďalej extrahuje a po jej vysušení sa vytvoria pásy, z ktorých vznikajú škoricové tyčinky. Najsilnejšiu arómu má čerstvá mletá škorica.

2. Kurkuma

Kurkuma je obľúbená nie len v domácnostiach, ale aj v medicíne a kozmetickom priemysle. Využíva sa na liečbu rôznych chorôb. Kurkuma disponuje protizápalovými účinkami, podporuje funkcie mozgu, posilňuje imunitu, zlepšuje trávenie, lieči akné. Taktiež pomáha upravovať hormonálnu nerovnováhu, posilňovať kardiovaskulárny systém a uľavuje od bolesti kĺbov. Kurkumu je najlepšie konzumovať spolu s čiernym korením, ktoré zvyšuje účinky vstrebávania kurkumínu.

3. Oregáno

Zdravotnými benefitmi oregána sú antibakteriálne, antibiotické, protizápalové, protirakovinové a antimykotické účinky. Oreganové listy a olej sa často využívajú v tradičnej medicíne na liečbu kašľa, zápchy, teploty, a tiež pomáha tlmiť bolesť hlavy. Zmierňuje akné a rôzne ekzémy, lieči zápaly uší, bradavice či kurie oká, potláča svrbenie pokožky od hmyzu. Pomáha zmierňovať aj bolesť zubov a môžete ho využiť ako kloktadlo na dezinfekciu ústnej dutiny. Oregáno môžete prisypať ako dochucovadlo do omáčok s paradajkovým základom, šalátov, cestovín či soté. Najzdravšou voľbou sú čerstvé listy oregána.

4. Bazalka

Bazalka je veľmi využívanou a známou bylinou s výraznou a sviežou chuťou. Má silné antioxidačné účinky, pomáha spomaľovať proces starnutia buniek a tkanív, lieči kožné ochorenia. Bazalka pôsobí aj ako prevencia pred niektorými druhmi rakoviny. Významným benefitom je obsah rastlinného farbiva, ktoré chráni bunkové štruktúry pred poškodením oxidáciou.  Môže vás zbaviť vírusových či kvasinkových ochorení. Bazalka je prírodným afrodiziakom a Taliani ju dokonca považujú za symbol lásky.

Ktoré koreniny patria medzi vaše najobľúbenejšie?




Sme špecializovaná klinika zaoberajúca sa mentoringom v oblasti zdravia a zdravej výživy. Našim klientom pomáhame nielen efektívne schudnúť, no najmä cítiť sa fit.



KONTAKT


KDE NÁS NÁJDETE?

Hroznová 3/A,
83101 Bratislava